Dickinson

Complete kitchen gut and remodel in Swarthmore, Pa.


The challenge in this kitchen remodel was to reconfigure the current footprint and provide better utilization of the space while still maintaining the integrity and history of the home. We worked to come up with the most cost effective floor plan and utilized classic design concepts to create a beautiful central hub of the home. 

In reconfiguring the old footprint we moved the refrigerator instead of the gas line from the oven to provide the most cost effective solution. We knocked down the central wall to enable the family to use the corresponding dinning room. The previous location of the kitchen door opening was directly in the middle of the dinning room which prevented the family from being able to put a table in the dinning room.

We used the wallpaper to camouflage elements of a modern kitchen such as light switches. The toile wallpaper pattern created a captivating and classic backdrop for the kitchen.

DSC04157-f.jpg

In an effort to keep costs down, we designed this custom oven backsplash and overhead vent to create the feel that it was all one unit. In reality it was all individual pieces.

The old kitchen did not have proper ventilation. To provide appropriate ventilation we needed to have a soffit that ran across one length of the kitchen. We designed decorative molding to go over the soffit so make it seem like it was a build in feature. We also matched the paint color to the corresponding cabinets and painted it high gloss to create the appearance of a wooden built in and a continuation of the cabinets.


Hardware: These lion head pulls were chosen to compliment the wall paper pattern. The pattern is called “la chasse” which means the hunt and in the pattern their are lions. These latches were also used on the top hutch doors to complement clasps that are used throughout the house on closet doors.

A combination of knobs and pulls were used on the remaining cabinets to give some diversity against the blank white cabinets.

Counter Tops: We chose to add wood around the perimeter counter tops to add warmth to the space. We designed this custom hutch to make an otherwise dead space useful.

Two types of marble were used in this kitchen. Carrera marble was used for the backsplash and Calacatta marble was used for the countertops.